Ark Lambası (Yay Lambası)

Antik Ark Lambası (Yay Lambası) Örnekleri

Sör Humphry Davy (1778 - 1829) ismi, madenciler için geliştirilen güvenlik lambası ile birlikte anılacaktır ancak yine onun geliştirdiği ve yay lambası olarak da bilinen ark lambası, çok daha gelişmiş bir icattı.

En başarılı İngiliz bilim insanlarından biri olarak gösterilen Davy, büyüleyici konferansları ile de tanınıyordu. Bu konferansları arasında en bilineni, gülme gazı için yaptığı bir konferanstı. 1801 yılında yirmi iki yaşındaki Davy, Londra'da bulunan Kraliyet Enstitüsü'nün laboratuvarına direktör olarak atanmıştı ve orada elektrokimya üzerine çalışmaya başladı.

Davy, burada yaptığı çalışmalarda daha sonra ark lambası olarak bilinecek olan ürünün de ilk adımlarını 1809 yılında atmış oldu. Kömür biçimindeki iki adet karbonu bir pilin zıt terminallerine bağladı. İki karbon elektrotu birbirinden birkaç santimetre uzak tuttuğunda, elektrik yay ikisi arasından geçerek devreyi tamamlamış oldu.

Bunun yan etkisi, yay ikisi arasında bir köprü oluşturuyordu. Karbon elektrotların uçları akkor olacak kadar ısınmıştı ve bunun sonucunda ortaya çıkan ışık tümüyle göz kamaştırıcıydı. Davy'nin deneylerinde elektrotları birbirine bağlayan ışık kavisli bir biçim halini aldığından Davy, bunu "kemer lambası" (arch lamp) olarak isimlendirmişti. Ancak daha sonra bu lamba "yay lambası" (arc lamp) olarak anılmaya başladı.

Her ne kadar büyüleyici olsa da Davy'nin bu buluşu pek olgun değildi. Lambada kullanılan pil o zamanda bilim dünyasında pek bilinen bir şey değildi. İlk batarya, Davy'nin bu sunumundan sadece birkaç yıl önce mucidi Alessandro Volta tarafından tanıtılmıştı. Elektriğin yaygın olarak bulunmuyor oluşu sebebiyle yay lambası, 1870lere kadar yaygın olarak kullanılmaya başlamadı.