C Programlama Dili

C Programlama Dili

1941 doğumlu Dennis Ritchie, bilgisayar programcıları tarafından bir idol haline getirilmiştir. Neden mi? Çünkü kendisi, hiç şüphesiz dünyanın en çok kullanılan programlama dili olan C Programlama Dili'nin mucididir.

Harvard Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Ritchie, 1968 yılında Bell Laboratuvarları'nda çalışmaya başladı. Orada, 1943 doğumlu Ken Thompson ile birlikte çalışarak UNIX işletim sistemini oluşturdu. O zamanlar Bell Laboratuvarları, "B" adı verilen bir programlama dili kullanılıyordu. Bu programlama dili, UNIX işletim sisteminin hazırlanmasında kullanıldı. Ritchie, bu işletim sistemi üzerinde çalıştı ve kendi deyimiyle "Thompson'un B diline veri türleri ve yeni bir sözdizimi ekleyerek" 'C' programlama dilini oluşturdu.

C programlama dili, UNIX işletim sistemi ile birlikte kullanılması amacıyla geliştirildi. Bu yeni dil, genel amaçlı ve özellikle de bir bilgisayar türünden diğerine taşınabilir olması ile de bilinmektedir. O zamanlarda Ritchie ve Thompson, PDP-7 bilgisayarında B dili üzerinde çalışıyordu. Bell Laboratuvarları daha yeni bir bilgisayar modeli olan PDP-11'i satın aldığında ekip, daha güçlü olan bu bilgisayara geçiş yapmak istedi. B'nin PDP-11 ile birlikte gelen yeni özelliklerden faydalanamıyor oluşu, Ritchie'nin C'nin ilk sürümlerinden birini oluşturmasına önayak oldu. Ritchie, C programlama dili sayesinde kendilerine ait olan UNIX işletim sistemini yeniden yazarak, onun PDP-11 bilgisayarına aktarılabilmesini sağladı.

Bu sayede hantal bir bilgisayar olan PDP-11, manyetik bant sürücüsü ile birlikte, C programlama dilini kullanan ilk bilgisayar oldu. Bu dilin esnekliği ve sadeliği, icadından onlarca yıl sonra bile günümüzün modern kişisel bilgisayarlarında ve gerçek programcılar tarafından kullanılıyor oluşunun yegane sebebidir. Ritchie ve Thompson, 1999 yılında dönemin ABD Başkanı Bill Clinton tarafından, ikilinin UNIX ve C üzerine yaptıkları çalışmalar sebebiyle, Birleşik Devletler Ulusal Teknoloji Madalyası'na layık görüldüler.