Halojen Ocak

Halojen Ocak

Schott, ısıya dayanıklı Halojen Ocak'ı icat etti.

Alman bir cam üreticisi olan Schott eskiden uzay teleskoplarında kullanılması için camdan seramik üreten bir firmaydı. 1983 yılında şirket, CERAN ® adını verdikleri ve cam-seramik bir malzemeden üretilen bir halojen ocak icat ettiğini duyurdu. Son derecede yüksek miktarda ısı verebilen ve uzun süre dayanıklı olan halojen lambalar özellikle yemek pişirmek için oldukça uygun bir ürün olmalarına rağmen bu ürünün mutfakta kullanımı, onunla uyumlu ürünlerin sayısının az olması sebebi ile pek yaygınlaşmamıştı. CERAN ® halojen lambaların gücünü dünya üzerindeki şeflerle tanıştırmış oldu. Halojen ocak içerisinde bulunan yansıtıcı bölmeler sayesinde lambadan gelen ısı, ocağın yüzeyi üzerine yansıtılmış oluyordu.

Gündelik yaşamda kullanılan ampul ve benzeri ürünler, argon gibi etkisiz gazlarla şişirilmiş bir cam içerisinde tungsten filamanı barındırmaktadır. Halojen lambalar da benzeri bir yöntemle çalışmalarına rağmen etkisiz gaz kullanımı yerine genellikle iyot ya da brom olan halojen gaz kullanılır. Bu tip gazların kullanımı lambanın ürettiği ışığın yanı sıra ısının da yüksek miktarda arttırılarak yansıtılmasını sağlar ancak bu lambalar için özel olarak geliştirilmiş ocakların da kullanımını gerektirir. İşte CERAN ® adı verilen yarı saydam ve kararlı bir ısı oranına sahip olan bu halojen pişirme yüzeyi, ısıya karşı da son derecede dayanıklıdır.

Halojen ocak her ne kadar düz bir pişirme yüzeyi sunsa da CERAN ®'dan çok önceleri düz pişirme yüzeyleri ne sahip ocaklar da mevcuttu. Cam-seramik ocakların alt kısmına yerleştirilmiş elektrik bobinleri sayesinde düz bir yüzeye sahip ocaklar mutfaklardaki yerini aldı ancak bu ocaklar, halojen lambaların ürettiği yüksek ısıya karşı dayanıklı değillerdi. Schott'un CERAN ® halojen ocağı, üretildikten kısa bir süre içerisinde son derecede popüler hale geldi ve 50 milyonun üzerinde satış rakamına ulaşarak, pek çok üretici tarafından üretilen halojen ocak ürünlerinin bir parçası olarak yerini aldı.