Kendi Kendini Tamir Eden Malzeme

Kendi Kendini Tamir Eden Malzeme

Bedenimizin kendi kendini tamir etme yeteneği vardır ve bu, kendi kendini tamir etmede son derecede verimli bir malzeme olan insan derisi sayesinde mümkündür. İnsanlar tarafından üretilen malzemeler ne yazık ki kendi kendini tamir eden malzeme olmaktan uzaktırlar. Ancak bu durum, Scott White ve görevli olduğu Illinois Üniversitesi'ndeki ekibin 2001 yılında geliştirdiği kendi kendini tamir eden polimerleri icat etmelerinin ardından değişti.

Kendi kendini tamir eden malzeme aslında üzerlerinde küçük bir miktar katalizör ve tamir etme özellikleri barındıran özel bir kapsül bulunur. Katalizör, bu kapsülleri gerektiğinde açarak malzemenin kendi kendini tamir etmesini sağlar. Pek çok malzeme üzerinde geçen zaman içerisinde büyük çatlakların oluşmasına yol açan mikro ölçekli çatlaklar oluşur. Kendi kendini tamir eden malzemelerde ise bu çatlakların üzerlerine yerleştirilen kapsüller tarafından doldurularak daha büyük birer çatlak haline gelmesi önlenmiş olur. Malzeme ömrü özellikle yapay organlarda ve uzay endüstrisinde son derecede önemli olduğundan bu buluş bilim dünyasında oldukça önemli bir yer tutar.

Kendi kendini tamir eden malzemelerin bile ömrü sınırsız değildir zira üzerlerinde barındırabilecekleri tamir kapsülü de sınırlıdır. Malzemeler tamir edildiğinde ilk sağlamlıklarının %60'ı ile %75'ini koruduğu gözlenmiştir.

Bu teknoloji üzerinde yapılan çalışmaların ana hedefi, gerektiğinde tamir malzemesini sürekli olarak iletebilen ve bu sayede sınırsız ömre sahip malzemeler üretebilmektir.