Kurmalı Radyo

Kurmalı Radyo

Üzerinde herhangi bir pil olmadan çalışan kurmalı radyo, tipik bir İngiliz başarı hikayesidir. Hikayemiz boş zamanlarını icat yaparak geçiren Trevor Baylis'in 1991 yılında televizyonda AIDS'in Afrika kıtasında yayılması ile ilgili bir belgeseli izlemesi ile başlar. Belgeselde bu salgın hastalığın sadece halkın eğitilmesi ile önüne geçilebileceği söylenmektedir. Bu alandaki en büyük problem, bölgede yaşanan açlığın yanı sıra Afrika'nın erişilmesi zor belgelerine ulaşılabilmesini sağlayacak temel teknolojik aygıtların varolmamasıdır. Olaya bu açıdan bakıldığında kurmalı radyo gibi bir aygıtın ne derece önemli olduğu daha net anlaşılabilir.

Baylis, Afrika'daki bu soruna bir çözüm geliştirdi. Son derecede basit ve ucuz malzemelerden üretilebilen, herhangi bir pile ya da elektrik ağına gereksinim duymayan bir kurmalı radyo, bölge halkı ile iletişim kurma problemini büyük ölçüde giderebilirdi. Kabaca eski bir transistörlü radyonun parçalarını, bir oyuncak arabadan alınan bir elektrik motorunu ve bir müzik kutusundan alınan saat mekanizmasını kullanan Baylis, bu parçaların birleştirilmesi sonucunda saat mekanizmasının hareket ettirilmesi sonucu ortaya çıkan enerji, elektrik motorunu çalıştırmayı başardı. Tümüyle kuruldukdan sonra bu kurmalı radyo, tam on dört dakika boyunca kesintisiz olarak çalışabiliyordu.

Baylis, bu fikrini 1993 yılında patentledi ancak yatırımcıları icadının ne kadar önemli olabileceği konusunda ikna etmeyi başaramadı. 1994 yılında ise İngiltere'de bu ürüne olan ilgi daha da azalmıştı ancak BBC'nin Yarının Dünyası (Tomorrow's World) adı verilen programda tanıtılmasının ardından artık Baylis Freeplay Radio adı verilen ürün, Güney Afrika'da büyük çapta üretilmeye başladı.