Lazer Güdümlü Bomba

Lazer Güdümlü Bomba

1962'de Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri (USAF), durağan hedefleri doğru bir şekilde hedeflemek için kullanılabilecek bir lazer güdümlü bomba geliştirmek için araştırmalara başladı. II. Dünya Savaşı sırasında uçaklar tarafından düşürülen güdümsüz bombalar büyük hasara neden olurken, çoğu zaman bir hedefi başarıyla vurmak için çok sayıda bombaya ihtiyaç duyulmaktaydı. Askeri açıdan bombardıman uçağı pilotlarının uçaklarının havai fişek ateşinden kaynaklanan riski büyüktü ve gerçek hedeflerden biraz uzakta bulunan siviller arasında ölümler ve yaralanmalar meydana geliyordu.

1967 yılına gelindiğinde, USAF ilk lazer güdümlü bomba olan BOLT-117'yi üretmiş ve bunu ertesi yıl Vietnam Savaşı sırasında kullanabilmiştir. Mühimmat kabiliyetindeki bu gelişme, güdümlü olmayan ve sadece yere düşebilen "aptal" bombaları hassas bir şekilde yönlendirilebilen "akıllı" bombalara dönüştürdü.

Lazer güdümlü bombalar, onları bırakan ya da onlara eşlik eden bir uçaktan veya yerden çalışan bir üniteden gelen bir lazer ışını tarafından aydınlatılan hedefe doğru yönlendirilir. Lazer ışığı, hedef üzerinden ters çevrilmiş koni veya bir "sepet" oluşturacak şekilde yansıtılır. Bombayı serbest bıraktıktan sonra, uçaktaki personel bombanın kontrol paletlerine gönderilen sinyaller yoluyla onu lazer tarafından oluşturulan koniye doğru yönlendirir. Bununla birlikte, lazer güdümlü bombaların erken örnekleri her zaman başarı ile sonuçlanmadı. Pilotlar kötü hava koşullarıyla karşı karşıya kaldıklarında silah neredeyse tümüyle kullanışsız bir hale geldi.

Lazer bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler daha karmaşık ve ölümcül lazer güdümlü füzelerin üretilebilmesinin önünü açtı. İlk kez 1991'de Körfez Savaşı sırasında büyük başarıyla konuşlandırılan uçaklar, hedef üzerinde bir ısı imgesi üretebilecek bir lazeri yönlendirmeyi başardı. Füze hedefe kilitlendiğinde hedef hareket ediyorken bile bu sıcaklığı takip ediyordu. Lazer güdümlü bombalar hâlâ hata yapmalarına rağmen özellikle masum hayatların kaybını azaltmak adına özellikle silah endüstrisinde önemli bir yere sahiptir.