Akıllı Telefon

Akıllı telefon için herkes tarafından kabul görmüş bir tanım bulunmamaktadır ancak akıllı telefon özünde, sıradan cep telefonlarına kıyasla daha gelişmiş özelliklere sahip cep telefonları için kullanılan genel bir terimdir. "Simon" adı verilen ilk akıllı telefon, IBM tarafından 1992 yılında geliştirildi ve piyasaya 1993 yılında sürüldü. Simon'ın özellikleri arasında takvim, adres defteri, not defteri, elektronik posta ve faks özellikleri yer alıyordu. Arama yapmak için düğme yerine telefon içeriğine göz atmak için bir dokunmatik ekran ve metin girişi yapabilmek için ise bir klavye yer alıyordu. Okumaya devam et "Akıllı Telefon"

Taramalı Tünelleme Mikroskobu

Daha henüz 30 yıl öncesine kadar atomsal ölçüdeki bir madde üzerindeki çıkıntıları ve olukları görebilmek imkansız olarak algılanıyordu. Ardından 1981 yılında Gerd Karl Binnig ve Heinrich Rohrer, işte tam da bunu başarabilen taramalı tünelleme mikroskobu icat etti. Okumaya devam et "Taramalı Tünelleme Mikroskobu"

USB (Universal Serial Bus)

İngilizce'de Universal Serial Bus (Evrensel Seri Veriyolu) kısaltması olan USB, 1990ların ortalarında geliştirilen; bilgisayarlar ve diğer elektronik cihazlar arasında bağlantı, iletişim ve güç paylaşımına olanak sağlayan kablolar, bağlayıcılar ve bir veriyolu üzerinde kullanılan iletişim protokollerinin tümüne verilen genel bir ad olup, USB Uygulayıcıları Forumu (USB IF) tarafından geliştirilmektedir. Okumaya devam et "USB (Universal Serial Bus)"

Disket (Floppy Disk)

1967 yılında IBM, müşterilerine yazılım gönderebilmenin daha iyi bir yolunu arıyordu. IBM tarafından geliştirilen ve System/370 adı verilen merkezi sistem birimi, büyük ve ağır olan manyetik kasetler kullanılarak çalıştırılıyordu. Bu kasetleri üretmek ve göndermek oldukça pahalıydı. IBM'de görevli bir mühendis olan 1918 doğumlu David L. Noble, daha iyi kaset sistemlerinden tıpkı müzik endüstrisinde kullanılan plaklara kadar pek çok sistemi iyileştirmeye çalışıyordu. İşte İngilizce'de floppy disk olarak da bilinen disket icadının tarihi de tam bu noktada başlamaktadır. Okumaya devam et "Disket (Floppy Disk)"

Yüksek Yoğunluklu Bilgisayar Depolaması

Bir bilgisayarın iki temel hafıza türü vardır. Bilgisayarların ana hafızası, kısa adı DRAM olan Direct RAM'dir (Doğrudan Rastgele Erişilebilir Bellek). DRAM, bir bilgisayarın etkin depolama bileşenlerini simgeler. DRAM hızlıdır ancak görece az miktarda veri depolar. Diğer bir depolama türü ise sabit disk sürücüleridir. Bu sürücüler katı ve yerel olarak manyetize edilmiş metal diskleri kullanarak verileri depolar (manyetize edilmiş olduklarından taşınabilir bir bilgisayarın üzerine asla güçlü bir mıknatıs yerleştirilmemelidir. Bu sabit disk sürücüsü üzerinde bulunan bir alıcı, altında dönen metal diskler üzerindeki verileri okumakla görevlidir ancak bu işlem, bilgisayar standartlarına göre yavaştır. Bu yavaşlıktan ötürü IBM, 2005 yılında yüksek yoğunluklu bilgisayar depolaması yöntemi üzerine yaptığı çalışmaları duyurmuştur. Okumaya devam et "Yüksek Yoğunluklu Bilgisayar Depolaması"