Plazma Ekran

Plazma Ekran

Plazma ekran, 1964 yılında Illinois Üniversitesi'nde Donald Blitzer, Gene Slottow ve Robert Wilson tarafından icat edildi. Cam bir tüpün içinde bir elektron tabancası kullanan ekranın iç tarafında kaplanmış fosfor atomlarını kullanarak onların parlamasını sağlayan geleneksel televizyonlara alternatif olarak geliştirildi. Geleneksel televizyonlarda kullanılan elektron tabancası ve tüp ihtiyacı, onun plazma ekranlara kıyasla çok daha derin ve hantal bir biçime sahip olmasını zorunlu kılıyordu.

Plazma ekran farklı bir teknolojiyi kullanıyor. Ekranın hemen arkasında, ksenon ve neon gazı içeren yüz binlerce küçük hücre mevcuttur ve bunların arkasında elektrotlar yer alır. Bu elektrotlardan gelen elektrik yükü, gazın geçici olarak parlak bir iyonize gaz, yani bir plazma haline gelmesini sağlayabilir. Aynı fizik, bir plazma topundaki tendrelerde ve aynı zamanda aurorada da mevcuttur.

Geleneksel televizyonların aksine, plazma ekranları üzerindeki görüntüde titreşim gözlenmez ve onun yaratılışının ardındaki nedenlerden biri de tam olarak budur. Bilgisayarları uzun süreler boyunca kullanan insanlar, baş ağrısı ve göz yorgunluğundan daha az etkilenir. Bununla birlikte, plazma ekranların en belirgin yararı, bir elektron tabancasına ve tüpüne ihtiyaç duymadığı için, ekran birimi, bir duvara monte edilebilecek kadar ince ve hafif olabilir.

Gerçek bir televizyon meraklısı 150 inç (380 cm) çapraz ölçümlü plazma ekranlarını satın alabilir ancak o kişinin bu denli büyük bir ekrandan tam olarak faydalanabilmesi için 9 metre uzunluğunda bir odaya ihtiyacı vardır.