Site icon Kim Ne Zaman İcat Etti?

Mutfak Robotu

Mutfak Robotu

Mutfak robotu, ilk olarak 1971 yılında bir Fransız catering firmasında satış elemanı olarak görevli Pierre Verdan tarafından icat edildi.

Belki de en popüler modern mutfak aksesuarlarından biri olan mutfak robotu, aslında bir bilim insanının değil bir satış elemanının icadıdır. Fransız bir yiyecek içecek sağlama (catering) şirketinde satış elemanı olarak görev alan Pierre Verdan, müşterilerinin yemek yaparken kesme, doğrama ve rendeleme işlemleri için mutfaklarında harcadıkları zamanın ne kadar çok olduğunu gördüğünde bunun pazarda bu sorunu giderecek bir ürünün gereksiniminin farkına vardı.

Verdan, 1971 yılında lokantaların mutfaklarında görevli olan kişilerin sebzeleri hazırlarken harcadıkları zamanı azaltmalarına yardımcı olacak bir mutfak robotu geliştirmek için kolları sıvadı. Verdan, bu fikrinin yiyecek içecek sağlama firmalarına yılda yüzlerce saatlik iş gücünü kazandırmasının yanı sıra, aşçıların daha küçük ve eşit bir şekilde doğranmış ve bu sayede göze hem estetik hem de doku olarak daha hoş görünen malzemeler oluşturmasına yardımcı olacağını fark etti.

Verdan, ilk mutfak robotu prototipi üzerinde çalışmaya başladı. Hiç şüphesiz ilk mutfak robotu, oldukça basit bir tasarıma sahipti. Üzerinde çalıştığı alet, büyük bir plastik kap içerisine yerleştirilmiş bir motor ve bu motora bağlı döner bir bıçak içeriyordu. Plastik kabı çevreleyen bir tüp aracılığı ile doğranması istenen yemekler kaba dahil ediliyordu. Daha sonra geliştirilen mutfak robotları, kesicileri daha hızlı döndürebilen motorlar ve daha keskin kesiciler içermeye başladı. Mutfak robotları pek çok yiyecek türünü doğrayabildiği, kesebildiği, rendeleyebildiği ve püreleyebildiği gibi, aynı zamanda hamur yoğurma işlemi için bile kullanılabilir. Verdan, bir süre sonra daha küçük ve elde taşınabilir bir mutfak robotu da üretti ve bu robot, kolay kullanılabilirliği ve küçük boyutları sebebiyle oldukça popüler oldu.

Aralarında Birleşik Devletler merkezli Cuisinart'ın da bulunduğu pek çok üretici, Verdan'ın robotunun birer benzerini üreterek, mutfak robotunun yaygın olarak kullanılmasında önemli birer rol oynadılar. Mutfak robotu, sadece büyük ticari mutfaklarda değil, evlerde bile yemek hazırlama işleminde bir devrim niteliği taşımaktadır.

Exit mobile version