Site icon Kim Ne Zaman İcat Etti?

Kalp Pili

Kalp Pili

İlk yapay kalp pili, Avustralyalı bir anestezist Dr. Mark Lidwell tarafından keşfedildi. Lidwell, alternatif bir akımla çalışan bir cihaz geliştirdi.

Kalp pili, yavaş veya düzensiz bir kalp atışını düzenleyen, ameliyatla implante edilen bir elektronik cihazdır. İlk yapay kalp pili, Avustralyalı bir anestezist Dr. Mark Lidwell tarafından keşfedildi ve alternatif bir akımla çalışan, hastanın üst kalp odası (ventrikül) içine bir iğne takılması gereken harici bir cihaz geliştirdi. 1928'de Lidwell, Sidney'deki Crown Caddesi Kadın Hastanesi'nde kalp krizi geçirerek doğan bir bebeği canlandırmak için bu cihazı kullandı. Lidwell, bu vakayı 1929'da Avustralya Medikal Topluluğunun Üçüncü Kongresi'ne bildirdi, ancak o dönemde insan hayatının yapay olarak uzatılmasına neden olan araştırmalara yönelik tartışmalar nedeniyle araştırma sonuçlarından derinlemesine bahsetmedi.

1932'de ABD'li fizyolog Albert Hyman (1893-1972) bağımsız olarak "yapay bir kalp pili" olarak adlandırdığı elle çalışan bir motorla güçlendirilmiş bir elektromekanik araç geliştirdi. İlk iç kalp pili Swede Rune Elmqvist tarafından geliştirildi ve 1958'de İsveç'teki Karolinska Üniversitesi Hastanesinde cerrah Åke Senningn tarafından bir hastaya yerleştirildi. Bu erken modeller cıva çinko pillerle güçlendirildi ve cihazların pil ömrü yalnızca iki veya üç yıl ile sınırlıydı. 1973'te yaklaşık pil ömrü altı yıla ulaşan bir lityum-iyodür yakıt hücresi geliştirildi.

Bugün, Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl 100.000 'den fazla kalp pili takılmaktadır. Modern kalp pilleri gelişmiş programlama yeteneklerine sahiptir ve oldukça küçüktür. Cihaz, kalp hızını izlemek ve stimülasyon sağlamak için programlanmış bir devre nabız üreteciye ve yedi ila on beş yıllık ömrü olan bir lityum iyodür pile sahiptir.

Ayrıca bkz.: Stetoskopkalp-akciğer makinesi, yapay kalp.

Exit mobile version