RAM (Rasgele Erişim Belleği – Random Access Memory)

İngilizce'de kısaca RAM (Random Access Memory) olarak bilinen Rasgele Erişim Belleği, bir bilgisayarın kısa süreli yüksek hızlı "çalışma" hafızası olup 1949'da manyetik çekirdek belleğinin icadından beri var olmuştur. Modern RAM, icadını 1932 doğumlu Teksaslı Robert Dennard'ın 1968 yılında icat ettiği RAM'e borçludur. Okumaya devam et "RAM (Rasgele Erişim Belleği – Random Access Memory)"

Likit Kristal Ekran (LCD)

LCD'ler (sıvı kristal ekranlar) televizyonlarda, dizüstü bilgisayarlarda ve birçok taşınabilir elektronik cihazda kullanılır. Sıvı kristallerin özellikleri ilk kez 1888'de Friedrich Reinitzer tarafından keşfedildi. Reinitzer, kolesterol bazlı bir maddenin erime noktasını ölçüyordu ve iki erime noktasına sahip olduğunu fark etti: 145°C'de eritildiğinde bulutlu, yapışkan bir sıvı verirken, daha sonra 178°C'de eritildiğinde saflaştırılmış ve berrak bir sıvı meydana geliyordu. Okumaya devam et "Likit Kristal Ekran (LCD)"

Kontrollü İlaç Salınımı

Günde sadece bir defa ilaç almakta olan herkes Alejandro Zaffaroni'ye (1923) teşekkür etmelidir. Deri tarafından emilen ilaçların yanı sıra beş yıllık tersinebilir doğum kontrolü de dahil olmak üzere yavaş salınımlı ilaçları, ya da diğer bir deyişle kontrollü ilaç salınımı yöntemini hayatımıza sokan onun bu alandaki öncü tutumu oldu. Okumaya devam et "Kontrollü İlaç Salınımı"

Elektrikli Protez

Samuel Alderson, 1949 yılında elektrikle çalışan bir yapay kolun (elektrikli protez) ilk modelini geliştirdi. Herhangi bir uzvu kesilmek zorunda kalan fabrika işçilerine yönelik tasarlanan bu cihaz çok hantaldı ve harici bir güç kaynağına takılı olarak çalışıyordu. Okumaya devam et "Elektrikli Protez"

Köprü Metin (Hypertext)

1968'de Amerika Birleşik Devletleri'ndeki San Francisco Kongre Merkezi'nde köprü metin (hypertext) halka duyurulduğu anda teknoloji uzmanları bunun benzersiz olduğunu biliyorlardı. Günümüzde "Tüm Demoların Anası" olarak bilinen gösteri, veri organizasyonu için kullanılan bu araç, kullanıcıların veriyi sadece doğrusal olarak değil aynı zamanda ilk kez dinamik ve etkileşimli bir şekilde okuyabilmesinin de önünü açtı. İngilizce'de hypertext olarak da bilinen köprü metni, daha sonra, Köprü Metin Biçimlendirme Dili (Hypertext Markup Language, HTML) ile internetin temel dili haline gelerek insanların bilgiye erişiminde bir devrim yarattı. Okumaya devam et "Köprü Metin (Hypertext)"