Şerit Testere

Taşınabilir Şerit Testere

Bir Yunan efsanesine göre ilk testere, bir mucit olan Daedalus'un kuzeni Perdix tarafından yapıldı. Perdix, bir balığın omurgasındaki çıkıntılardan esinlenerek testereyi oluşturdu. Ancak testereler, bundan çok daha önceleri de kullanılıyordu. Mısırlılar, bakırdan yapılma dişli testereler kullanıyorlardı.

El testeresi ya da kısa adıyla testere, onu kullanacak olan kişilerin gücüne ihtiyaç duyar. On sekizinci yüzyılda patenti alınan yuvarlak testere ise bu sorunu gidermiş olmasına rağmen onun da kendine özgü kısıtlamaları vardı; örneğin diskin çapının genişliğinden daha derin kesme işlemi yapamaması gibi. Bir makine üzerine yerleştirilen kesici bir "şeritin" yer aldığı şerit testere ise hem bu iki sorunu çözmüş, hem de el testeresine ve yuvarlak testereye oranla çok daha verimli çalışmaya başlamıştı.

İngiltere'nin Londra şehrinde yaşamış olan William Newberry, ilk şerit testere patentini 1808 yılında üzerine aldı. Bu şerit testere, esnek bir çeliğin bir daire ya da şerit şeklini alacak şekilde birbirleri ile kaynak edilmesinden ibaretti. Hızlı bir şekilde döndürüldüğünde, güçlü bir kesici haline geliyor ve büyük ağaç gövdelerini birer keresteye dönüştürme işlemini kolaylıkla yerine getirebiliyordu. Newberry'nin icadının kötü bir tarafı alet her ne kadar teknik olarak sağlam olsa da, kesme işleminin yapıldığı testereyi oluşturan metaller o dönemlerde kesme işlemini verimli bir şekilde yerine getirecek kadar sağlam değillerdi. Metali makineye bağlayan parçada da bazı sorunlar vardı. Şerit testere ancak birkaç yıl sonra üzerinde yapılan bazı ufak iyileştirmelerle verimli bir kesici alet haline geldi.

1846 yılında Fransız Matmazel Crepin, testerenin iki ucunun birbirine daha sağlam bir şekilde bağlanabilmesini sağlayan bir yöntemin patentini üzerine aldı ve bu sayede çok daha işlevsel şerit testerelerin yapılabilmesi mümkün oldu. O dönemde çeliğin daha kaliteli bir şekilde üretilmesi de yardımcı oldu. Şerit testerenin verimli bir kesici alet haline gelmesi ile birlikte mimaride Amerikan Marangoz Rönesansı gibi yeni tarzların geliştirilmesinden ilk 3 boyutlu yapbozların üretilmesine kadar pek çok yeniliğin üretilmesi de mümkün hale geldi.