Dağıtımlı Hesaplama (Grid Computing)

Dağıtımlı Hesaplama (Grid Computing)

ABD'li bilim insanları Carl Kesselman, Ian Foster and Steve Tuecke, 1995 yılında bilgisayarların, tıpkı elektrik istasyonlarının bir arada çalışarak daha fazla enerji üretebilmeleri gibi ortak bir şekilde eş zamanlı olarak çalışarak çok daha yüksek oranda hesaplama yapabilecekleri fikrini geliştirdi. İngilizce'de grid computing olarak da bilinen bu dağıtımlı hesaplama ağları, bünyesinde barındırdıkları bilgisayarlar ve güç ağları sayesinde kullanıcıları, girdilerinin kaynağı ya da konumunun ne olacağı konusunda endişelenmezler. Farklı türdeki bilgisayarlar bu dağıtımlı hesaplama ağına dahil olabilirler ve bu bilgisayarlar dünyanın herhangi bir yerinde bulunabilirler. Örneğin bu yazıyı okumak için kullandığınız bilgisayarınız bile siz uyurken, öğle yemeği molası verdiğinizde ya da bilgisayarınızın kullanılmadığı hemen herhangi bir zamanda dağıtımlı hesaplama ağına dahil olabilir. Bu teknoloji ilk kez icat edildiğinde yüksek hızlı bağlantı seçenekleri yaygın olarak kullanılmadığından bu sistem, birbirinden bağımsız hesaplamaların yapılabileceği ve hesaplamaları yapan sistemlerin birbirleri ile eş zamanlı olarak iletişim halinde olmalarının gerekmediği anlarda kullanılabilir.

Hiç şüphesiz dağıtımlı hesaplama ağlarını kullanacak olan yazılımların bu ağlarda yer alan bilgisayarlar üzerinde çalışabilecek şekilde tasarlanmaları gerekmektedir zira bu yazılımların, güvenilmeyen ve ağın geri kalanına zarar vermesi muhtemel veri parçacıklarını ya da sistemlerini önceden tesbit edebilmesi ve gerektiğinde bu ağdan çıkarabilmesi gerekmektedir. Dağıtımlı hesaplama ağına katılan bilgisayarlar ayrıca merkezdeki bilgisayara güvenmeleri ve bu bilgisayarın kendi güvenliklerine ya da veri depolama yöntemlerine müdahil olmayacağına inanmaları gerekmektedir.

Grid computing özellikle son derecede karmaşık matematik problemlerinin çözümünün yanı sıra, devasa miktarda verinin kullanıldığı özel hesaplama uygulamalarının çalıştırılmasında kullanılır. Özellikle bu tip uygulamalar ilaç tasarımlarından beynin elektriksel hareketlerinin analizine, dünya dışı varlıklardan gelebilecek olası ses sinyallerinin incelenmesinden Büyük Hadron Çarpıştırıcısı gibi yüksek enerji gerektiren fizik çalışmalarında kullanılmaktadır.