Deri Yaması

Deri Yaması

İğne ve haplardan korkan kişiler, Birleşik Devletler Gıda ve İlaç Dairesi'nin ilk deri yamasını 1979 yılında onaylamasının ardından oldukça sevinmiş olsalar gerek. Deri yaması adı verilen bu yeni tedavi yöntemi, hapların ve iğnelerin yerini alabilmekte ancak iğne acısı ya da hapın boğazda kalması risklerini barındırmamaktadır.

Aslında 1923 doğumlu bir biyokimyager olan Alejandro Zaffaroni'nin deri yamasını icat etmesinin nedenleri arasında, hastalarının rahatı yatmıyordu. Zaffaroni, insan vücudunun hormonları belirli bir zamana yayarak salgılayabilmesi yeteneğini taklit etmek istiyordu ancak o güne kadar piyasada bulunan tedavi yöntemlerinin buna elverişli olmadığını düşünüyordu. Zaffaroni, 1969 yılında ALZA adını verdiği şirketini kurdu ve 1971 yılına gelindiğinde "ilaç vermek için kullanılan bir bandaj" patentini aldı. Büyük ilaç şirketleri bu bandajın hiç bir işe yaramayacağını düşünüyordu. Zaffaroni ile yapılan bir röportajda kendisi "İlaç endüstrisinin yaptığımız işlere bakıp bunun çok mantıklı olduğunu düşüneceklerini sanmıştım ama böyle olmadı." açıklamasında bulunmuştur.

Buna rağmen ilaç endüstrisi bir süre sonra Zaffaroni'nin yamasının mantıklı olduğunu ve kendilerine iyi bir gelir kaynağı olabileceğini fark ettiler. 1980lerin başına gelindiğinde yol tutması hastalığından muzdarip kişilerin kullanabileceği bir deri yaması piyasaya sürüldü. Kısa bir süre sonra bir kalp ilacı olan nitrogliserini deri yaması aracılığı ile hastaya ileten bir yama da piyasaya sürüldü. Günümüzde nikotin bağımlılığı, ağrı kesici, doğum kontrolü, hormon tedavisi ve diğer pek çok alanda deri yaması kullanılmaktadır.

Günümüzde deri yaması endüstrisinin milyarlarca dolar değerinde olduğu bilinmektedir. Sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde deri yaması pazarının büyüklüğü 3 milyar dolardan fazladır. Bu pazar, Zaffaroni'nin şirketi ALZA sayesinde oluştu ve 2001 yılında ilaç devi Johnson & Johnson firmasına 10 milyar dolara satıldı. Şirket, günümüzde Band-Aid markası altında bu ürünü pazarlamaktadır.