Dokunmatik Ekran

Dokunmatik Ekran

Dokunmatik ekran, fare ya da klavye yerine parmak ya da kalem yardımı ile dokunularak kullanılabilen bir bilgisayar ekranıdır. Dokunmatik ekran, bireysel dijital asistanlarda, tablet bilgisayarlarda, akıllı telefonlarda ve diğer cihazlarda kullanılır.

Bazı dokunmatik ekranlar, dokunma basıncına hassas bir yapıdadır. Bu yapıdaki bir dokunmatik ekran, kullanıcısının parmağı ya da kullandığı kalem ekrana ne kadar çok baskı uygularsa, ekran üzerinde o kadar kalın bir çizgi çizilmiş olur.

Günümüzde pek çok okulda yer alan etkileşimli tahtalar, dokunmatik teknolojisinin basitleştirilmiş bir örneğidir.

1965 yılında, İngiltere'nin Kraliyet Radar Kurumu'nda görevli E. A. Johnson, Birleşik Krallık hava trafiği kontrol sistemlerinde kullanılan ilk dokunmatik ekranı üretti ve bu ekranlar, 1995 yılına kadar kullanılmaya devam etti. Direnç gösteren ilk dokunmatik ekran ise 1975 yılında G. Samuel Hurst tarafından icat edildi ve 1982 yılında üretildi. 1970 yılında Hurst ve dokuz arkadaşı, bir bilgisayar monitöründe yer alacak olan dokunmatik bir ekranın son derecede verimli bir etkileşim yöntemi olabileceğini fark etti. Ekranı kaplayan malzeme üzerine uygulanan baskı, X kabloları ve Y kabloları arasındaki voltajı değiştirecek ve bu sayede sistem, dokunan noktanın yerini tesbit edebilecekti. Bu buluş, günümüzde direnç gösteren dokunmatik ekran olarak bilinir zira sistem, elektriğin iletkenliğinden ziyade tümüyle uygulanan baskıya karşılık verir ve hem kalem ile hem de parmak yardımı ile çalışabilir.

2005 yılına gelindiğinde Fransa'da bulunan üç arkadaş, çoklu dokunmatik ekranı icat etti. JazzMutant adındaki şirket, Lemur adındaki bir müzik kontrol cihazı geliştirdi ve bu cihaz, birden fazla sayıda parmağın eş zamanlı olarak ekrana dokunması ile bile kullanılabiliyordu. Bu yeni teknoloji, yine 2005 yılında üretilen TactaPad'in de geliştirilmesine önayak oldu. Bundan iki yıl sonra ticari başarıyı yakalayan ilk akıllı telefon olan iPhone üretildi.