Dünya'da insanın oluşturduğu ilk eserlerden birisi olan halat, ya da diğer bir ismiyle burgulu ip, ilk bulunduğu günden bu yana pek çok alanda kullanılmaya devam etmektedir. Tarih öncesi dönemlerde kenevir, jüt ve hindistancevizi lifi gibi doğal liflerden yapılan halat, günümüzde naylon ve hatta çelik gibi sentetik maddelerden de yapılmaktadır.
Halat, özünde örülmüş bir liftir. Bükülgen ve güçlü malzemeden yapılan halatlar gerilebilir bir yapıda olduklarından genellikle biri sabit olan iki objenin birbirine bağlanması amacıyla kullanılır. İnsanoğlunun yaptığı ilk halat örneğine, Fransa'nın güneybatısında yer alan, Lascaux bölgesindeki mağaralarda rastlanmıştır ve M.Ö. 17.000 yılına tarihlenmiştir. Halatlar, avcıların avlarını bağlamak amacıyla sık olarak da kullanıldığından oldukça elverişli bir avcılık aracıdır.
Makinelerin oldukça uzun halatlar oluşturabilmesine olanak sağlamasından önce yelkenli gemiler için son derecede gerekli olan halatlar el ile dokunurdu ve bu işlem oldukça zahmetliydi. Antik Mısırlılar, halat dokumak için gerekli olan ilk aracı üretti ve bu sayede devasa boyutlardaki kayaları bir yerden bir yere taşımayı başardılar. Çok uzun halat örebilen makineler daha sonra halat fabrikalarında işlenmeye başladı. Bu fabrikaların uzunluğu kimi zaman 275 metreye varırdı. Günümüzden 300 yıl önce yapılan ve günümüzde faaliyet göstermeye devam eden halat fabrikalarından birisi, İngiltere'nin Chatham bölgesindeki bir savaş limanında yer alır. Bu halat fabrikası 1720 yılında inşa edilmiş ve 400 metre uzunluğunda bir binadır. Yapıldığı zaman İngiltere'nin en uzun binası ünvanına sahipti.