Kitosan Bandı

Kitosan Bandı

Üzerine yapıştırıldığında sadece yarayı kapatmakla kalmayan, aynı zamanda akan kanı da emen ve bu da yetmezmiş gibi kan ile etkileşime girdiğinde kanın pıhtılaşmasını sağlayan bir yara bandı düşünün. İşte kitosan bandı adı verilen bu yara bandının yaptığı şey de tam olarak budur.

Kitosan, karides ve yengeç kabuklarında bulunan bir malzemedir. Bu malzemenin molekülleri üzerinde bulunan pozitif yük, negatif yük bulunan kırmızı kan hücreleri ile etkileşime girdiğinde kanın pıhtılaşmasına yol açar. Kitosan üzerinde ilk kez Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Oregon Tıbbî Lazer Merkezi'nde bir dizi araştırma yapıldı. Hayvanlar üzerinde yapılan ilk testler son derecede olumlu sonuçlar verdi ve bunun üzerine Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi Başkanlığı, bu bantın kullanımına 2002 yılında onay verdi. Bu bantın üretimi HemCon adı verilen ve travma yaralanmaları üzerine teknolojiler üreten bir şirkete verildi.

Kitosan bandı, savaş alanlarında olduğu kadar sivil hayatta da son derecede önemli bir rol oynamaktadır. Bu bant, yaraların son derecede sert bir şekilde pıhtılaşmasına neden olduğundan yaralıların daha kolay bir şekilde taşınabilmelerini mümkün kılar ve savaş alanlarında kan nakli gerekliliğinin de önüne geçmiş olur. Savaş alanlarında görülen ölümlerin nedenleri arasında en başta kanama gelmektedir. Araştırmacılar, Vietnam Savaşı sırasında bu bant icat edilmiş olsaydı 5.000'den fazla askerin hayatının kurtarılmış olabileceğini belirtmektedirler.

2005 yılında Pentagon, HemCon'dan 10.5 milyon dolar tutarında kitosan bandı sipariş etti. Bu bantlar ayrıca Birleşik Devletler Ordusu Araştırma, Geliştirme ve Mühendislik Merkezi tarafından tüm zamanların en büyük on icadından biri olarak gösterildi. Kitosan bandı, bu liste içerisinde yer alan tek tıbbî ürün olması açısından da önemlidir.