Radyo Teleskop

Radyo teleskop icadı, New Jersey, Holmdel'deki Bell Telephone Laboratuvarları, kısa dalga radyo transatlantik telefon hizmetlerinin tanıtımını araştırması ile başladı. Şirket, statik sinyallerinin ses iletimine müdahale edebileceğinden endişe ediyordu. 1931'de, Bell fizikçisi ve mühendisi Karl Guthe Jansky'ye (1905-1950) statiğin kaynağını bulmak için talimat verildi. Yüksek kaliteli bir 14,6 m (20,5 MHz) radyo alıcısı ve antika, tekerlek monteli bir anten sistemi kullanarak üç kaynak buldu: yakınlardaki bir fırtına, daha uzaktaki fırtınalar ve hafif bir tıslama sesi bulundu. Okumaya devam et "Radyo Teleskop"

Koaksiyel Kablo (Eksendeş Kablo)

1920'lerin başında iletişim mühendisleri, yüksek frekanslı iletim hatlarının iletişimdeki gelişmelerin başarısında önemli rol oynadığını ve sıradan kabloların bu gelişmeler için yeterli olmadığını biliyorlardı. Bell Laboratuvarlarındaki iki mühendis, Lloyd Espenschied (1889-1986) ve Herman A. Affel (1893-1972) bu sorunu çözmek için kolları sıvadı. İkili, 1929 yılında yüksek frekanslı (veya geniş bantlı) sinyalleri başarıyla taşıyabilen bir koaksiyel kablo (eksendeş kablo) icat etti. Esnek plastik bir kaplama ile örtülmüş olan tek bakır tellerini kullanmak yerine, çalışma çaplarını yalıtım ara parçası ve iletken bir kalkanı kapsayacak şekilde genişletti ve bu da kabloya benzerlerinden oldukça farklı bir kesit görüntüsü verdi. Okumaya devam et "Koaksiyel Kablo (Eksendeş Kablo)"

MOSFET

Lazer ve radar gibi bazı kelimeler o kadar yaygındır ki aslında çoğumuz bu kelimelerin birer kısaltma olduklarını bilmeyiz ve bu kısaltmaların kökeni hakkında da pek bilgi sahibi değilizdir. Elbette bunun gibi kısaltmalar kullanılarak anılan ancak halk arasında popüler olmamış, tıpkı lazer ve radar gibi bahse değer pek çok buluş mevcuttur ve MOSFET, kesinlikle bu kategoride yer alır. MOSFET, 1959 yılında Bell Laboratuvarları'nda görevli Dawon Kahng ve Martin M. (John) Atalla tarafından icat edildi. Okumaya devam et "MOSFET"

Atomların Lazerle Soğutulması

Eğer atomlara giren bir lazer ışığındaki fotonlara, onlardan çıkan lazer ışığındaki fotonlardan daha fazla enerji yüklerseniz, o zaman bu atomlar soğutulmuş olur. Atomların lazerle soğutulması, bir lazer fotonu üzerindeki enerjinin, atomdaki elektronik aktarımının enerji seviyesinden bir miktar azalmasıdır. Fotonlar üzerindeki Doppler kızıl kaymaları yüzünden lazer ışınına doğru ilerleyen atomlar, aksi yönde giden atomlara kıyasla daha fazla fotonu emer. Emilen fotonlar atomu rasgele yönlere doğru terk etmeye başlar ve bu da ivmenin düşmesine ve kinetik enerjinin azalmasına yol açar. Bunun sonucunda da atomların ısısı azalır zira bir atomun ısısı, kinetik enerjinin ısısını paylaşır. Okumaya devam et "Atomların Lazerle Soğutulması"