Muşamba

Walton, bezle temizlemesi kolay olan bir döşeme malzemesi üretti.

Manhattan, New York'un birkaç kilometre güneyinde Travis adında bir kasaba vardır. 1930'a kadar bu kasaba Linoleumville olarak bildi. İngilizce'si Linoleum olan ve bu kasabada yer alan ilk muşamba fabrikasının sahibi İngiliz mucit Frederick Walton'dır.

Walton'ın muşamba ile ilişkisi 1850lere dayanır. Söylentilere göre Walton, eski boya tenekelerinin üzerinde oluşan bir tabakanın farkına varır. Bu tabaka, boya içerisinde yer alan bezir yağı ile havadaki oksijenin reaksiyonu sonucunda ortaya çıkar. Yağlı boyaların çoğunun içerisinde bezir yağı bulunur. Muhtemelen siz de evinizde boya yaparken boya kutularının kapaklarının çevresinde oluşan bu tabakayı daha önce fark etmeden temizlemişsinizdir. Ancak Walton bu tabakayı görmezden gelmedi. Walton'ın bu tabaka üzerinde yaptığı bir dizi çalışma sonucunda ortaya bezir yağından yapılan yer karoları çıktı.

Walton'ın başarıya doğru olan yolculuğu pek kolay geçmedi. 1860 yılında muşamba üretim yönteminin patentini üzerine alan Walton'ın bu yöntemi mükemmel olmaktan çok uzaktı. Walton, zaman içerisinde karışımına kurşun asetatı gibi diğer bazı maddeleri ekleyerek bezir yağının daha çabuk tepki vermesini sağlamaya çalıştı. Bu karışımından büyük miktarlarda üretmek zahmetli bir süreçti ve büyük üretim şirketleri bunun üzerine yatırım yapmak istemediler. Walton kendi şirketini kurduktan sonra bile şirketine yatırımcı bulmakta zorlandı.

Muşamba üzerine olan inancını yitirmeyen Walton'ın başarısı, yürüttüğü büyük bir pazarlama kampanyasının ardından geldi. 1872 yılında Walton'ın ürünü dünya çapında ilgi gördü. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk fabrikasını açan Walton, fabrikasında reçine, kireç taşı tozu, mantar ve tabi ki bezir yağı karışımı ile oluşturduğu muşambadan yer karoları üretti.

Su geçirmeyen ve temizlemesi kolay olan muşamba, 1960lara kadar evlerin yerlerini kaplamak için en çok tercih edilen materyal oldu.