Protez Göz (Biyonik Göz)

Protez Göz (Biyonik Göz)

Birleşik Devletler'de 2007 yılında yapılan klinik bir deneyde görme engelli 70 hastaya, Angus II adı verilen, bir gözlük üzerinde yer alan ve göz içerisinde bulunan elektrotlara veri gönderen bir kamera içeren bir aygıt takıldı.

Kaybedilmiş görme yetisini yeniden yerine getirmeyi amaçlayan protez göz ya da diğer bir adıyla biyonik göz üzerine yapılan ilk çalışmalar 1950li yıllara dayanmaktadır. Göz protezleri genellikle ince, bükük bir tabakadan oluşur. Bu tabaka, genellikle kriyolit (soğuktaş) adı verilen bir tür camdan ya da tıbbî kullanıma uygun akrilikten yapılmadır ve işlevselliğini kaybetmiş gözün üzerine yerleştirilir. Ancak son zamanlarda bilim adamları her ne kadar görme yetisini kaybetmiş insanların bu yetilerini yeniden geri kazandırmak üzerine çalışmalar yapıyor olsalar da bu işlem, özellikle görme engelli olarak doğan kişilerde çok daha zordur.

Bilim adamları henüz biyonik göz ya da protez göz kullanarak görme yetisini tümüyle geri kazandırabilmiş değiller ancak her geçen gün bu hedeflerine bir adım daha yaklaşıyorlar. Burada önemli olan şey, elektronik sinyaller ile bir gözün bileşenleri arasındaki ilişkidir ve bilim adamları özellikle bu ilişki üzerine odaklanmaktadırlar. Eğer göz sinirleri bir kişinin yetişkin yaşlarında zedelenmiş ise, bu sinirleri elektrotlar kullanarak yeniden canlandırmak mümkün olabilir ancak bu, 60'a yakın elektrotun bir "biyonik göz" üzerinde verimli bir şekilde kullanılabildiği zaman mümkün olacaktır. Ne yazık ki günümüze kadar bu yöntem kullanılarak 100% görme yetisi henüz kazandırılabilmiş değildir.