Teleameliyat

Teleameliyat

Teleameliyat yöntemi sayesinde bazı cerrahlar, klavye, kontrol kumandası ve benzeri aygıtları kullanarak "Da Vinci" ya da "Zeus" gibi gelişmiş ameliyat robotları kontrol ederek uzaktaki bir kişi üzerinde cerrahi operasyon gerçekleştirebilirler.

7 Eylül 2001'de Fransa'daki Strasbourg Üniversitesi'nde görevli olan Jacques Marescaux, IRCAD Avrupa Teleameliyat Enstitüsü ve New York'taki Mount Sinai Tıp Merkezi Laparoskopik Ameliyat Departmanı Başkanı Michael Gagner, cerrahlardan 6.000 kilometre uzakta bulunan altmış sekiz yaşındaki bir kadın üzerinde safra kesesi ameliyatı gerçekleştirdi. Bir grup cerrah Strasbourg'taki hastanın yanında durdu ancak ameliyata müdahale etmek zorunda kalmadılar.

"Lindbergh Operasyonu" adını alan bu teleameliyat operasyonu, veri aktarımı için yüksek hızlık fiber optik kablo ağını kullandı. Cerrahın robot kola bir hareket emri vermesi ile kolun bu emri yerine getirmesi arasında geçen süre saniyenin sekizde biri kadardı. Ameliyat, laparoskopik olarak gerçekleştirildi. Kamera ve ameliyatı gerçekleştirecek olan aletler, küçük kesitler aracılığı ile hastanın vücuduna yerleştirildi. Operasyon, tıpkı normal bir safra kesesi operasyonu gibi 54 dakika sürdü.

Teleameliyat alanında yapılan çalışmalar herhangi bir yerde, hatta uzay istasyonlarında bile ameliyatların gerçekleştirilebilmesini mümkün kılmaktadır.

2006 yılının Mayıs ayında bir robot cerrah, İtalya'nın Milan şehrinde kendi başına bir ameliyat gerçekleştirdi. Milan'da bulunan San Raffaele Üniversitesi'nde görevli olan Ritim Bozukluğu ve Kalp Elektrofizyolojisi Başkanı Carlo Pappone, bu operasyonu Amerika Birleşik Devletleri'nin Massachusetts eyaletinde bulunan Boston şehrinden takip etti. 50 dakika süren bu ameliyat, otuz dört yaşındaki bir erkek hastanın düzensiz kalp atışı problemini gidermek için yapıldı.