Touchpad (Dokunmatik Yüzey)

Touchpad (Dokunmatik Yüzey)

Dizüstü bilgisayarların icadı bir problemi de beraberinde getirdi. Bilgisayar kullanıcıları, taşınabilir bilgisayarlarında kullanılan işletim sisteminde görüntülenen fare imlecini fiziksel bir bilgisayar faresi olmadan nasıl yönlendirecekti? İşte bu soruna çözüm, Amerikan bir mucit olan Dr. George Gerpheide tarafından sağlandı. İngilizce'de touchpad olarak da bilinen ve 1988 yılında icat edilen bu dokunmatik yüzey, kullanıcısının parmak hareketlerini algılayabilme ve onu bilgisayar ekranında görüntülenen fare imlecine iletebilme yeteneğine sahipti. Ne ilginçtir ki Gerpheide, touchpad teknolojisini icat ettiğinde işaretle ve tıkla yöntemi ile çalışan arayüzler henüz o kadar popüler değildi. Bu, Apple'ın bu teknolojiyi kullanmak için lisans başvurusunu neden 1994 yılında yaptığını açıklar. Bu teknoloji ilk kez Apple'ın o yıl piyasaya sürdüğü Powerbook 520 model bilgisayarında kullanıldı.

Gerpheide'nin icat ettiği dokunmatik yüzey, birkaç katmadan oluşan bir materyali kullanır. Aşağı yukarı 3 santimetre kalınlığındaki üst katman, kullanıcısının dokunduğu yüzey olup alttaki katmanları koruma görevi görür. Bu katmanın altında bulunan katmanlarda ise dikey ve yatay sıralar halinde dizilmiş olan ve ince bir yalıtma tabakası ile ayrıştırılan elektrotlar vardır. Bu elektrotların tümü bir devre kartına bağlıdır ve bu kart elektrotlara sürekli olarak alternatif akım gönderir. Kullanıcısının parmağı bu dokunmatik yüzeye dokunduğunda bu akımı engeller ve devre kartı, akımın engellediği noktanın yerini kaydeder. İlk dokunmayı takip eden diğer dokunuşlar ise ilk dokunulan nokta ile karşılaştırılır ve aradaki fark ekrandaki imlecin konumuna yansıtılarak parmağın hareketi ekrandaki imlecin hareketine yansıtılmış olur.

Günümüzde dokunmatik yüzeyler özellikle akıllı telefonlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Gerpheide'nin dokunmatik yüzeyi icat etmesinin artında yatan sebep aslında çok basittir ve kendisi bu duruma şu sözlerle açıklık getirmiştir:

Taşınabilir cihazlar üzerinde bilgisayar faresi kullanmak uygun değildir. Kimse internete bağlı cep telefonlarından sarkan bir bilgisayar faresi kablosu görmek istemez.