Dikiş

İlk dikiş örneklerine insanların alet kullanmaya başladığı dönemlerde rastlanır. Erken Taş Devri olarak da bilinen Paleolitik Çağ'a ait ilk iğneler M.Ö. 25.000li yıllara tarihlenmektedir. O döneme ait önemli buluşlar arasında Fransa'nın güneybatısında ve Rusya'nın Moskova şehri yakınlarında bulunan iğneler yer alır. Bu iğneler kemikten ya da fil dişinden yapılmaydı. İğne üzerinde oyulmuş bir delik yer alıyordu. Tarih öncesi dönemlere ait bu dikiş iğneleri, derilerinden kıyafet dikilmesi için kullanılan tilki ve yabani tavşan kemiklerinin yakınlarında bulundu.

Dikiş dikme, tarih öncesi dönemlerde yaşayan atalarımıza, bedenleri için daha uygun olan kıyafetler dikme imkanını tanıdı. Bu sayede insanlar, sert kış koşullarından korunmakla birlikte bu kıyafetleri dekoratif amaçlar için de kullandılar. Fransa ve İsviçre'de bulunan kıyafet örneklerinde dekoratif amaçlı tohumlara ya da hayvan dişlerine rastlanmıştır. Bu aksesuarlar, muhtemelen balık kılçığı ya da dikenler kullanılarak kıyafetler üzerine dikilmişlerdi. Kızılderililer ise bu tip aksesuarları sabır otu yaprakları kullanarak diktiler.

Bronz Çağı'nda geliştirilen metal iğneler ise M.Ö. 2.000 ile M.Ö. 800 yılları arasına tarihlenmektedir. Bu dikiş iğneleri, birkaç metal parçasının eritildikten sonra bir araya getirilmesinden oluşmaktadır. Bu döneme ait iğnelere Kuzey Afrika ve Çin'de rastlanmaktadır. Çeliğin de bu bölgelerde bulunmuş olduğunu belirtmekte fayda var. Bir kıyafet üzerine dikilen ilk delikli düğme örneklerine ise M.Ö. 4.200 yılında rastlanır.

Daha gelişmiş özelliklere ve detaylı işlemelere sahip nakış örneklerine ise Bronz Çağ'da, Mısır ve Hindistan'da rastlanılmıştır. Çin'de bu dönemde ipek kullanılarak yapılan dikiş örnekleri yer almaktadır. Romalılar dönemde parmakların yara almasını önlemek için kullanılan dikiş yüksükleri de görülmektedir. Normandiyalıların İngiltere'yi işgalini anlatan Ünlü Bayeux Kilimi, gevşek bükülmüş yün ile yapılan el işlerinin ilk örneklerinden birisidir. Bu kilim üzerinde en az dört farklı işleme tipi gözlenmektedir. Dokuma üretiminin makineleştirilmesinin, dokuma tezgahı kullanılarak başladığı on altıncı yüzyıldan itibaren ise dikiş ve dokuma teknolojilerinde önemli bir ilerleme kaydedilmiş, 1830lardan itibaren ise dikiş makinesinin bulunması ile birlikte insanlar dikiş dikmek için makine kullanmaya başlamıştır.