Ethernet

Ethernet

1973 yılında, Xerox'un Palo Alto Araştırma Merkezi'nde (Palo Alto Research Centre - PARC) görevli olan 1946 doğumlu Bob Metcalfe bir problemle karşılaştı. Gün geçtikçe çevresinde bulunan bilgisayarların sayısı artıyordu ve tüm bu bilgisayarların hepsinin birbirleri ile iletişim halinde olması gerekiyordu. Metcalfe'nin görev aldığı ofisin bulunduğu koridorun sonunda bir başka odada bulunan ve yine PARC'da 1971 yılında icat edilen dünyanın ilk lazer yazıcısı ise belgeleri yazdırmak için bekliyordu.

Bilgisayar ağları henüz gelişmemişti. Bilgisayar ağlarını işletecek olan donanım pahalıydı ve PARC'ta bulunan kablolamanın durumu, patlamaya uğramış bir çubuk makarna fabrikasından farksızdı. Bilgisayarların kablolama sisteminde oluşabilecek olası bir arıza, tüm sistemin kapanmasına neden oluyordu. Metcalfe, daha sade ve kararlı bir bilgisayar ağı sisteminin oluşturulması ile görevlendirildi.

Herhangi bir kaynaktan ilham almak için yanıp tutuşan Metcalfe, Hawaii Üniversitesi'nin ALOHAnet radyo ağı ile karşılaştı. Aynı zamanda sadece bir bilgisayarın diğer bir bilgisayar ile iletişim kurabildiği diğer pek çok bilgisayar ağının aksine ALOHAnet bünyesinde bulunan tüm bilgisayarlar, diğer tüm bilgisayarlarla diledikleri zaman iletişim kurabiliyorlardı. Eğer birden fazla bilgisayar aynı anda birbirleri ile iletişim kurmaya çalışırsa bu bilgisayarlar bir süreliğine otomatik olarak iletişim kurmaya çalışmayı bırakıp, kısa bir süre sonra yeniden deniyorlardı.

PARC'in bodrumunda bulunan ve daha yeni mezun olmuş olan David Biggs'i yanına alan Metcalfe, ALOHAnet'te kullanılan fikirlerden ilham alan yeni bir kablolu ağ oluşturmak için kolları sıvadı. Metcalfe'ın "Ethernet" sistemi ağ üzerinde oluşabilecek karmaşıklıkların ve sorunların farkındaydı ve bu sorunları giderebiliyordu. Aynı ağ üzerindeki tüm bilgisayarları tek bir kablo ile bağlamak, kablolama sürecini son derecede sadeleştirmiş oldu.

O günden bugüne sürekli olarak geliştirilmeye devam eden Ethernet teknolojisi günümüzde, yerel ağlar için en çok kullanılan standardlardan birisidir. Eğer bugün iş yerinizde başka bir odada bulunan bir yazıcıdan çıktı alabiliyorsanız, bu muhtemelen yıllar önce Metcalfe'nin çalışmaları sonucunda ortaya çıkan Ethernet sayesinde mümkündür.

Bugün Ethernet en yaygın olarak kullanılan ağ teknolojisidir.
The Economist, 2003