Floresan Lamba

Floresan Lamba

Floresan lamba mucidi kimdir diye sorulacak olursa bu sorunun cevabı muhtemelen muhtemelen Edmund Germer (1901-1987) olur ancak Heinrich Geissler ve Thomas Edison da dahil olmak üzere pek çok bilim adamı ve mucidi foresan lambanın yaratılmasına katkıda bulunmuştur.

Bir floresan ampul, cıva buharı yoluyla düşük basınçlı etkisiz bir gazda bir elektrik akımı geçirerek çalışır. Bu, atomların içindeki elektronların "mor ötesi ışık" bırakması için "hareket etmesine" neden olur. Maalesef mor ötesi ışınlarını çıplak gözle görmek mümkün değildir, bu nedenle tüpün iç kısmı mor ötesi ışığı emen ve onu görünür ışık olarak yeniden empoze edebilen fosforlu bir toz ile kaplanır. Bu ayrıntılı işlem akkor lambalardan daha serin ve daha verimli ışığın üretilmesine yol açar.

Üretim süreci, akkor ampullerinkinden daha karmaşık olduğu için muhtemelen, 1900'lü yılların ilk yıllarında üzerinde çok kez deneyimleme yapılmış olmasına rağmen, floresan ampulün ticari kullanımı 1920'li yıllara kadar gerçekleşmedi. 1926'da Jacques Risler, esasen reklam amaçlı kullanılan floresan bir kaplamaya sahip neon bazlı bir tüp için patent aldı ancak bunun dışında floresan ampul pek kullanılmıyordu.

Germer, Meyer ve Spanner tarafından alınan patent, yüksek basınçlı cıva buharlı bir lambaya aitti. Bu lamba seri üretime girmemiş olmasına rağmen, o zamanlar da bir floresan lamba geliştirmeye çalışan General Electric tarafından açılan bir patent başvurusuna oldukça benziyordu. Bazı yasal çekişmelerden sonra, General Electric Germer ve diğerlerinden patenti satın aldı, böylece floresan tüplerin baskın üretim gücü haline geldi.