Gazete

Carolus, dünyanın ilk basılı haberlerini yayımladı.

1605 yılında Johann Carolus (1575-1634), Fransa'nın Strasbourg şehrinde Relation aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historien'in ilk sayısını yayımlayarak dünyanın ilk gazetesini yayımlamış oldu.

Benzer konseptler 1,500 yıldan uzunca bir süredir kullanılmaktadır. Julius Caesar, bir taş ya da metal üzerine işlenmiş olan Acta Diurna bültenini, Roma'da yaşayanlar için yayımlamıştı. Bundan yaklaşık 800 yıl sonra 713 yılında, Çinli Tang Hükümdarlığı, bir ipek üzerine el ile yazılmış olan Kaiyuan Za Bao isimli haber bültenini yayımladı.

Carolus önceleri piyasaya sürdüğü gazeteleri el yazısı ile yazarak onları zengin abonelerine satmıştı. Ancak yayınlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamak için, 1604 yılında bir basım evini satın aldı. Carolus'un modern yaklaşımına rağmen Relation isimli yayın, uzun süre yayında kalmayı başaramadı. Daha sonraları Hollanda'da gündelik olarak yayına giren Haarlems Dagblad gazetesi (ki bu gazete daha sonra 1656 yılında Oprechte Haarlemsche Courant ile birleşti), halen günümüzde de dağıtılmaya devam eden dünyanın en eski gazetesi ünvanına sahiptir.

İlk zamanları bu yayın organı, bazıları tarafından şüphe ile karşılandı. Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk gazetesi olan Publick Occurrences, Both Foreign and Domestick, 1690 yılında Benjamin Harris tarafından piyasaya sürüldü.

Relation gazetesinin 1609 yılında basılan bu sayısı, günümüze değin korunmayı başarmış en eski gazetedir ve Heidelberg Üniversitesi'nde sergilenmektedir.
Relation gazetesinin 1609 yılında basılan bu sayısı, günümüze değin korunmayı başarmış en eski gazetedir ve Heidelberg Üniversitesi'nde sergilenmektedir.

Günümüzde İnternet, her ne kadar gazetelere karşı büyük bir tehdit olarak gösterilse de, her gün bir milyardan fazla kişi gazete okumaya devam etmektedir.

Bir gazete, haber değeri taşıyan yazı olsun ya da olmasın her gün aynı sayıda kelimeye sahiptir.

Henry Fielding, Novelist.