Kevlar

Kevlar

Bir cam elyafın yarısı yoğunluğunda ve bir çelikten beş kat daha güçlü bir elyaf olan Kevlar artık dünya çapında tanınmış ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Kevlar özellikle bugüne kadar binlerce kişinin hayatını kurtarmış olan kurşun geçirmez ve bıçaklamaya dayanıklı yeleklerde kullanımı ile bilinmektedir.

1946'da Carnegie Teknoloji Enstitüsü'nden mezun olduktan sonra Amerikan kimyager Stephanie Kwoleck (1923), DuPont tarafından yüksek performanslı kimyasalların araştırılması için işe alındı. Polimerler üzerinde yaptğı bir araştırma sonucunda başarılı keşifleri ortaya çıkardı. 1960larda düşük sıcaklıklardaki polimerlerin geliştirilmesinde uzmanlaşmış olan Kwoleck'in 28 adet ABD patenti mevcuttur ve kendisi aynı zamanda sıvı kristal polimerleri olarak adlandırılan yeni bir grup polimerin de mucididir.

Kwoleck'in 1965'deki Kevlar elyafı icadı, polimer sentezi süreci boyunca üretilen kimyasallara olan ilgisinden kaynaklanıyordu. Bu maddeler neme ve sıcaklığa karşı hassastır ve kolayca hidrolize kendinden polimerizasyona uğrarlar. Kwoleck, serin şartlarda, bu kimyasalların bulutlu bir sıvı olan bir aramid polimeri oluşturduğunu keşfetti. Kwoleck'in araştırma ekibi bu polimerler üzerinde yaptığı detaylı incelemeler sonucunda elde edilen liflerin daha önce oluşturulan diğerlerinden daha sert ve güçlü olduğu kanısına vardı.

DuPont'daki Pioneering Laboratuvarı bu elyafların ticarî kullanım alanlarını bulmak için görevlendirildi. Bu çalışmalar sonucunda ise Kevlar, günümüzde birçok önemli uygulamaya sahip. Örneğin o güne kadar kullanılan asbest fren balatalarının yerini almış ve ayrıca yelken yarışında ve performans botlarında arma tertibatı için kullanılmaktadır. Fiberoptik kablolar, uzay aracı kabukları, radyal lastikler ve asma-köprü kabloları artık sıklıkla Kevlar'den yapılmaktadır. Askerî ve polis personeli için geliştirilen kurşun geçirmez yeleklerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Hatta bir giyim firması Kevlar'ı çocuk okul üniformalarında kullandığı kumaşa bile dahil etti.