Kutu Fıçı Bira

Kutu Fıçı Bira

Bira büyük miktarlarda, örneğin bir barda ya da birahanedeki serin depolarda saklandığında, bira, taşındıkları fıçıların içinde depolanmaya devam edebilir. Biranın mayalanma süreci bu fıçıların içerisinde devam eder ve bu mayalanma süreci biranın tadını ve sertliğini iyileştirir. Fıçıdaki bira, en sonunda pompa ile çekildiğinde bira havadaki nitrojen ile karışır ve bu sayede kendisine özgü tada ve görünüşe ulaşır. İrlandalı siyah bira üreticisi Guinness'in diğer biralardan farklı olmasının sebebi ise pompaların ucuna yerleştirilen özel bir çeşmenin, fıçıdaki birayı çok net bir karışımdan geçiriyor oluşudur.

Bira üreticileri biraları şişeleyerek biranın fıçı dışında başka bir yerden de içilebilmesini sağladıklarında şişelenmiş biranın mayalanması sırasındaki karbonlamanın, fıçı biradan çok daha fazla olduğunu gözlemlediler. Ortaya çıkan tüm bu karbon dioksit aslında olumlu bir sonuçtur zira şişe içerisinde oksijene yer bırakmaz zira oksijen, biranın tadının ekşimesine neden olur. Öte yandan yüksek miktara karbon dioksit, çok daha gazlı bir biranın oluşmasına neden olur. Birayı döken çeşmeler olmadan biranın yapısı da büyük ölçüde farklıdır.

Kutu bira ilk olarak 1935 yılında satıldı. Ancak pek çok bira içicisi, hatta belki de bira içenlerin çoğu, fıçı biranın tadını kutu biraya tercih ederler. İnsanlar birayı bu şekilde içmeyi tercih ettikleri için de Guinness gibi şirketler bu tip birayı müşterilerine ulaştırmanın çeşitli yollarını ararlar. İşte bu sebeple Guinness, ürettikleri siyah biranın tadını ve dokusunu bozmadan müşterilerine kutu içerisinde aktarabilmenin bir yolunu bulmak için oldukça büyük paralar harcadı.

1984 yılında Alan Forage ve William Byrne, Guinness fıçı biralara bağlı olan çeşmelerin oluşturduğu nitrojen karışımını kutu biralara da yansıtabilmenin bir yöntemini buldular ve bu sayede ilk kutu fıçı bira icadından da sorumlu oldular. İkilinin icat ettikleri kutu fıçı bira yönteminde içi nitrojen dolu küçük bir top, bira ile birlikte bu kutunun içerisine konulur. Kutu açıldığında, içerisindeki basınç birden bire düşer ve bu sayede top içerisindeki nitrojen de biraya karışır. Tüm bu işlemlerin sonucunda da biranın tadı ve özellikleri, fıçıdan alınan biranın tadı ve özellikleri ile neredeyse aynı hale gelir.