Statin

Statin

Yüksek kolesterole (kandaki yağ) sahip bir insanın kalp krizine yakalanma ya da o kişiye inme inmesi olasılığının daha yüksek olduğunun öğrenilmesinin ardından bilim insanları, kandaki yağ oranını düşürecek ve kolesterolü dengeleyebilecek bir ilaç üretebilmek için kolları sıvadı. 1959 yılında Almanya'nın Heidelberg bölgesinde bulunan Max Planck Enstitüsü'nde çalışan bilim insanları, HMG-CoA indirgeyici enziminin insan vücudunda kolesterol üretimine oldukça fazla katkıda olduğunu keşfetti. Bu buluş, dünya çapındaki bilim insanlarının bu enzimin oluşumunu engelleyebilecek ve bu sayede kolesterol seviyesini düşürebilecek bir ilaç geliştirmeye teşvik etti. Bu durum, Simvastatin olarak da bilinen Statin türü ilaçların geliştirilmesinin yolunu açtı.

1976 yılında Japon araştırmacı Sankyo'da görevli Akira Endo HMG-CoA indirgeyici enzimini yavaşlatabilen ilk önleyiciyi Penicillium citrinum mantarından elde etti. Endo sırf uzmanlık alanı mantarlar ve küfler olduğu için çalışmalarına mantarlardan ve küflerden başlamıştı. 1979 yılında Birleşik Devletler'deki Merck & Co. şirketinde görevli olan Carl Hoffman ve iş arkadaşları, daha sonraları Simvastatin olarak isimlendirilecek olan MK-733'ü, Aspergillus terreus mantarından elde etti. Ancak Compactin'in 1980 yılında yaptığı klinik deneyler, bu maddenin köpeklerde kansere yol açtığı söylentileri üzerine durduruldu. Bu olayı takiben ilaç üzerinde yapılan çalışmalar sekteye uğramaya devam etti.

1982 yılının Temmuz ayında Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Merck'e verdiği özel bir izinle firmanın Simvastatin'i son derecede yüksek kolesterole sahip insanlar üzerinde denemesinin önünü açtı. Yapılan deneyler sonucunda Simvastatin'in bu hastalar üzerinde çok az yan etki ile son derecede olumlu sonuçlar gösterdiği gözlendi ve FDA, Statin kullanımını 1987 yılında onayladı.