Vakumda Biçimlendirme

Vakumda Biçimlendirme

Yoğurt kaseleri, tekne gövdeleri, araba panelleri ve çocukların beslenme çantalarının ortak bir yanı vardır. Tüm bunlar sadece benzer bir materyal kullanılarak yapılmış olmakla kalmadığı gibi, bu nesnelerin şekilleri, vakumda biçimlendirme yöntemi kullanılarak yapılmış olmasıdır. 1971 yılında Japon bilim adamları, karmaşık şekilleri plastik kullanılarak oluşturabilmenin bir yöntemini icat etti. Vakumda biçimlendirme yöntemini keşfeden kişiler olarak Yoshimasa Kubo ve Nataka Kunii gösterilmektedir.

Vakumda biçimlendirme yöntemi ilk olarak hedeflenen şeklin ahşaptan, köpükten ya da aluminyumdan bir kalıbının yapılması ile başlar. Ardından bu kalıp içerisinde bir vakum sistemi bulunan bir odacık içerisine yerleştirilir. Ardından yüksek çarpma dirençi polistiren ya da akrilikten yapılma plastik bir tabaka, üstten ısıtılan bu odacığın içerisine, kalıbın üst kısmına yerleştirilir. Plastik, bükülmeye hazır bir kıvama gelindiğinde ısıtıcı kapatılır ve plastiğin alt kısmında bulunan kalıp, plastiğe doğru yükseltilir.

Tüm bunların ardından bir vakum, plastiğin alt kısmından çalıştırılır ve bu plastiği aşağı doğru çeker ve plastik soğuyana kadar vakum çalışmaya devam ederek, kalıbı sıkıca sarması beklenir. Plastik soğuduktan sonra odacıktan çıkarılır ve plastiğin keskin köşeleri yumuşatılarak, istenilen ürünün hazırlanması tamamlanmış olur. Bu işlem genellikle çok derin olmayan plastik parçaların oluşturulması ile sınırlıdır.