Yapay Sinir Ağı

Yapay Sinir Ağı

İnsan hafızası üzerinde yapılan çalışmalar 1943 yılında Warren McCulloch ve Walter Pitts'in, nöronların nasıl çalıştığına yönelik yazdığı makalenin ardından büyük bir değişikliğe uğradı. Nöronlar, sinir sisteminin öğrenme ve farkındalık ile ilgili bölümünü oluşturan dokuyu oluşturan hücrelere verilen addır. Bundan altı yıl sonra, D. O. Hebb, sinir bağlantılarının her bir kullanımda güçlendiğini açıklamıştır. İşte tüm bu çalışmalar ve araştırmalar, yapay sinir ağı üretilmesine yönelik çalışmaların başlamasına da önayak olmuştur.

Yapay zeka üzerine yapılan araştırmaların ilk günlerinde Cornell Havacılık Laboratuvarı'nda görevli bir bilgisayar uzmanı olan Frank Rosenblatt (1928 - 1971), sineklerin gözlerinin nasıl çalıştığını anlamaya çalışıyordu. Rosenblatt, sineklerin bir tehlike ile karşılaşması durumunda ona verdiği fiziksel tepkinin, bu tehlike ile ilgili bilginin beynine ulaşmadan gerçekleştiğini keşfetti ve bunun üzerine insanların düşünce sürecini taklit edebilen dünyanın ilk yapay sinir ağı bilgisayarını 1957 yılında icat etti. Bu bilgisayar üzerinde birbirlerine bağlı durumda olan girdi ve çıktı devreleri bulunuyordu. Her bir bağlantı noktası, bir sonraki bağlantı noktasını uyaracak şekilde tasarlanmıştı. Roseblatt'ın Mark 1 adını verdiği ve 1960 yılında geliştirdiği bilgisayarı ise dünyanın optik desenleri tanımayı "öğrenebilen" ilk makinesi oldu.

Geri yayılım algılaması ve bu algılama modellerinin barındırdığı gizli katmanların gün geçtikçe daha verimli bir şekilde anlaşılabiliyor olması, bu makinelerin daha verimli çalışmasını sağladı. John Hopfield bu gelişmelerden faydalanarak yeni bir yapay sinir ağı modeli geliştirdi. Bu model hafıza örneklerini depolayabiliyordu. Daha sonra bu örneklerin sadece bir kısmı kendisine iletildiğinde bile örneğin geri kalanını hafızasındaki bilgi ile eşleştirerek bulabiliyordu. Tıpkı insanlar gibi.

Günümüzde yapay sinir ağları tarayıcılarda, hava durumu raporlarında, bomba algılayıcılarında ve hatta finans piyasalarının gelecekte ne durumda olacağını tahmin etmeye çalışan modellemelerde bile kullanılmaktadır.

Ayrıca bkz.: Yapay zeka