Eloksallı Alüminyum

Eloksallı Alüminyum

Paslı bir otomobil hiç hoş karşılanmaz. Bununla birlikte, paslanmış bir alüminyum parçası sadece arzu edilen değil, aynı zamanda anodize edilmiş olan bir nesnedir. Oksijene maruz kaldığında, saf alüminyum metal üzerinde bir alüminyum oksit tabakası oluşur ve buna eloksallı alüminyum adı verilir. Alüminyum oksit korozyona ve aşınmaya karşı çok daha dayanıklıdır ve dolayısıyla alüminyumun geri kalanını korumak için sağlam bir kabuk görevi görür.

Eloksallama işleminin aslında korku filminden çıkmış gibi bir hikayesi vardır. 1927'de Charles Gower ve Stafford O'Brien, aluminyumun anodize edilmesinde en yaygın yöntem olan sülfürik asit anodizasyon prosedürünü patentledi. Alüminyum ilk önce elektrikli sülfürik aside batırılır. Elektrik yükleri, alüminyumun yüzeyinde oksijenin oluşmasına neden olur, böylece kalın bir alüminyum oksit tabakası oluşur. Ardından, alüminyum kolaylıkla renklendirilebilir ve sayısız uygulama alanlarında kullanılabilir. Metalin yeni kaplaması gözeneklidir ve bu nedenle renklendirici boyalar veya kayganlaştırma yardımcıları gibi katkı maddeleri kolayca katılabilir. Son olarak, alüminyum mühürlenir. Sızdırmazlık yüzeydeki delikleri kapatır ve herhangi bir renk kaybını veya çizilmesini önlemeye yardımcı olur.

Eloksallı alüminyum adındaki bu koruyucu oksit kaplaması doğada bulunan en sert maddelerden biridir. Kullanım alanları arasında MP3 çalarlar, aletler, uydular, bilgisayar donanımları ve Sears Kulesi gibi binalar bulunur.