Kato, kafein krizine çabuk bir çözüm üretti.
Kahve çekirdeklerinin işlenmesi Onuncu Yüzyıl Etiyopya'sına uzanır. Kahve, Avrupa ve Amerika'ya 16. yüzyılda gelmiştir ve o günden sonra en çok tüketilen içeceklerden biri haline gelmiştir. Çekirdeklerin işlenerek kahvenin içilebilir bir hale getirilmesi ise uzun zaman gerektiren bir işlemdir.
Japon-Amerikan kimyager Satori Kato, 1901 yılında, daha önce hazır çay üretmek için kullandığı yönteme benzer bir yöntemi kullanarak dünyanın ilk çözülebilir hazır kahvesini üretti. Kendisinin "Sanka" adını verdiği Kato'nun kahvesi, her ne kadar ilk zamanlarında acı ve keskin bir tada sahip olsa da, suyu alınmış kahve çekirdeklerinin öğütülmesinden oluşturuluyordu ve sıcak su ile birleştiğinde çabucak çözülüyordu.
1909 yılında Guatamala'da yaşayan Belçikalı kimyager George C. Washington, topluca üretilen ilk hazır kahve olan ve "Red E Kahvesi" markası altında satılan hazır kahvesini piyasaya sürdü. Bu hazır kahve markası, sonraki 30 yıl boyunca Amerika Birleşik Devletleri'nde en çok satan kahve markası olacaktı.
Her ne kadar kahve tüketimi 1920li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'ndeki içki yasağı sebebiyle büyük bir artış gösterse de, 1938 yılında Brezilya hükümeti, elindeki aşırı miktarda kahve stoğunu azaltmak için Nestle'ye başvurana kadar günümüzdeki popülerliğine ulaşmadı. Nestle, sprey-kurutma yöntemini geliştirerek daha kolay çözülebilen karbohidratlar kullanarak daha lezzetli kuru kahve üretimi gerçekleştirdi. Bu yöntem, günümüzde halen yüksek miktarda kullanılan hazır kahve üretiminin de önünü açmış oldu.