MiniDisc

MiniDisc

1980lerin sonuna gelindiğinde Birleşik Devletler müzik endüstrisindeki eli güçlü lobiler, Philips Compact Cassette (müzik kaseti) ve Digital Audiotape (DAT - Dijital Ses Kaseti) müzik kayıt biçimlerinin piyasada kullanımının son bulmasından sorumludur. Bu açığı fark eden Japonyalı Sony Corporation'ın, patentli dijital kayıt biçimi MiniDisc'i geliştirmesinin önünü açtı.

1992 yılında duyurulan MiniDisc, küçük bir bilgisayar disketini andırmaktadır. Manyetik ve optik özelliklere sahip olan bir disk tabanlı veri depolama ortamı MiniDisc, 80 dakikaya kadar olan sayısallaştırılmış ses kaydını depolayabilmektedir. MiniDisc üzerine kayıt yapabilmesi için özel olarak geliştirilen bir kaydedici içerisine yerleştirilen diskin bir yüzeyi, bir lazer tarafından ısıtılır ve bu da disk yüzeyindeki materyalin manyetik alandan etkilenmesini sağlar. Diskin diğer yüzeyinde bulunan manyetik bir başlık ise ısıtılmış olan bölgenin manyetik kutbu üzerinde oynayarak, 1 ve 0'dan oluşan ve ses kaydının sayısallaştırılmış hali olan veri dizisini disk üzerine yazar. Kaydedilen bu sesi oynatabilmek için bir lazer ışığı, yansıyan ışığın kutuplaşmasını algılar ve bunun üzerindeki sayısal veriyi yorumlar.

Philips ile Matsushita Digital Compact Cassette (DCC) arasındaki kayıt biçimine yönelik savaşın ardından Sony, MiniDisc biçimini kullanarak kazançlı çıktı. Bu biçimin başarısının ardında yatan önemli nedenlerden bir diğeri de Sony'nin, daha önce Betamax video kayıt biçiminde olduğu gibi kendi teknolojisini diğer şirketlerin kullanması için lisanslamaması kuralını bu biçimde uygulamaması oldu. Her ne kadar MiniDisc Japonya'da son derecede popüler olsa da diğer pazarlarda popülerliği sınırlı kaldı ve bu pazarlarda düşük fiyatlı olan ve kayıt edilebilir CD'lerin yanı sıra MP3 çalarların piyasaya sürülmesi ile Philips'in müzik kaseti kullanımı son buldu.

MiniDisc, 2004'e kadar Japonya ve diğer bazı bölgelerde yaygın bir şekilde kullanılmayı sürdürdü. 2004 yılında geliştirilen Hi-MD biçimi ise çok amaçlı veri depolama ortamı olarak kullanılmaya devam etmektedir. Sony ayrıca diğer bir veri depolama ortamı olan Blu-ray'in de geliştiricisi konumundadır ve 2004 yılında HD-DVD biçiminin geliştiricisi olan Toshiba ile girdiği biçim savaşını kazanmıştır.